4 Aralık 2024 Çarşamba
ads
DOLAR 34.75 ₺
EURO 36.64 ₺
STERLIN 44.22 ₺
G.ALTIN 2,960.76 ₺
BTC 96,425.76 $
ETH 3,686.98 $
BİST 9,886.05
ads

Yargıtay’dan Abdullah Zeydan kararı! Memnu hakların geri iade edilmesi...

Gündem 1594
Yayınlama: 3 Aralık 2024 Salı 21:59 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Oktay Candemir
ads

Yargıtay 3. Ceza Dairesi yerel seçimlerde Van Büyükşehir Belediyesi’in kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının seçimden önce geri verilmesiyle ilgili yerel mahkemenin verdiği kararı inceledi.

Yargıtay’dan Abdullah Zeydan kararı! Memnu hakların geri iade edilmesi...
ads

Yargıtay, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği memnu hakların iadesi kararının usulsüz olduğunu yine aynı kararın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı başvurusuyla ortadan kaldırılmasının da usulsüz olduğunu belirterek iki kararı da bozdu.

 

MEMNU HAKLARIN İADESİ KARARI HUKUKSUZ

Yargıtay 3. Ceza Dairesi dava dosyasında yaptığı incelemede, Abdullah Zeydan'ın memnu hakların iadesi kararının usulsüz olduğunu vurguladı. Yasaklanmış hakların geri verilmesinin ilk şartının, mahkum olunan cezanın infaz edilmiş olması ve mahkum olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması gerektiğinin belirtildiği kararda ikinci şartın ise, kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması gerektiği belirtildi.

 

ads

Dosya kapsamında Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin hükümlü Abdullah Zeydan hakkında yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair kararın 04 Nisan 2023'de verildiği, ek kararının verildiği tarihte, üç yıllık sürenin geçmiş olması şeklinde belirlenen ve mahkemeye herhangi bir takdir hakkı tanımayan ilk şartın gerçekleşmediği belirtildi. Abdullah Zeydan'ın tahliye tarihinin, hükmün kesinleştiği tarih olan 20 Aralık 2022 olduğu, cezanın infazından itibaren 3 yıl geçmiş olması gerektiği vurgulanarak bu sürenin de 20 Aralık 2025 olduğu kaydedildi.

 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Abdullah Zeydan'ın yasaklanmış haklarının geri verilmesine dair Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği ek kararın yalnızca kanun yararına bozma olağanüstü kanun yolu ile giderilmesi mümkün olduğu halde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan başvurunun itiraz kabul edilerek daha önceden verilen ek karar yeniden ele alınmasının da hukuka aykırı şekilde ortadan kaldırıldığı vurgulandı.

Daire, bu kararında görevsiz şekilde verilmesi nedeniyle hukuki değerden yoksun olduğunu vurguladı.

Hem memnu hakların iade edilmesi kararı hem de o kararın iptal edildiğine dair ikinci kez verilen kararı bozan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, dava dosyasını ilk derece mahkemeye gönderdi.

Kaynak: Sabah Gazetesi
ads
İlk Yorumu Sen Yaz
code