Öte yandan Türkiye gazetesi, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Öcalan'ın DEM Parti ile görüşmesi için Adalet Bakanlığı'na sürecin hızlandırılması için talimat verdiğini yazdı. Ancak Odatv, Türkiye gazetesinde yer alan haberin gerçeği yansıtmadığı bilgisine ulaştı. Görüşme talebine cevabın "makul süre içinde rutin bir işleyiş sonucu" verileceği öğrenildi.
BUGÜNKÜ BAŞVURU ULUSLARARASI BİR HEYETLE YAPILDI
Bugün de DEM Parti milletvekilleri ve aralarında Avrupa'dan siyasetçilerin, sendikacıların ve gazetecilerin bulunduğu uluslararası bir heyet Abdullah Öcalan ile görüşme yapmak için Adalet Bakanlığı’na resmi başvuru yaptı.
Bakanlığa dilekçe ileten heyette Dem Partili vekillere; Avrupa Sol Parti Başkanı Walter Baier, İtalya Yeşil Sol İttifakı Milletvekilleri Francesca Ghirra ve Matteo Massa, Katalonya Milletvekili Eulàlia Reguant Cura, İtalya Genel İşçi Konfederasyonu yöneticisi Caterina Posterino, İtalya İşçi Konfederasyonu yöneticisi Francesca Baruffaldi, gazeteciler Benedetta Rossi ve Daniela Galie de eşlik etti.
Abdullah Öcalan'ın DEM Parti heyeti ile ne zaman görüşeceği merak edilirken, Öcalan hakkında verilen görüş yasakları kafaları karıştırdı. Öcalan'ın avukatlarından İbrahim Bilmez konuya ilişkin Odatv'ye konuştu.
'HER ALTI AYDA BİR GÖRÜŞ YASAĞI, HER ÜÇ AYDA BİR DİSİPLİN CEZASI VERİLİYOR'
MHP lideri Bahçeli'nin çağrısı ile başlayan "yeni çözüm sürecinin Öcalan'a yönelik tecride etkisinin olmadığını" ifade eden Bilmez, her altı ayda bir avukatla görüş yasağı, her üç ayda bir disiplin cezası verildiğini ve cezaların gerekçesinin kendilerine bildirilmediğini anlattı. Bilmez, Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği’ne yaptıkları başvuruda 6 Kasım'da yeni bir altı aylık avukat görüşü yasağı kararı verildiğini öğrendiklerini söyledi.
Sürecin yıllardır bu şekilde devam ettiğini kaydeden Bilmez "Bursa İnfaz Hakimliği yıllardır her altı ayda bir avukatla görüş yasağı veriliyor. Siyasilerin çözüm sürecine ilişkin çağrıları devam eden tecrit sürecine etki etmiş değil. Bu durum tecridin devam ettiğini gösteriyor. Cezaevi idaresi tarafından da aile ile görüşünü engellemek için de üç ayda bir disiplin cezaları veriliyor. Normalde Türkiye'de bir avukat dosyaya ulaşabilir. Ama biz dosyaya da ulaşamıyoruz." diye konuştu.
2016'DAN SONRA 14 KEZ AVUKATLA GÖRÜŞ YASAĞI VERİLDİ
Alınan bilgiye göre, Temmuz 2016'da OHAL boyunca verilen Avukatla görüş yasağı, Şubat 2018 tarihine kadar devam etti. Bu tarih itibarıyla avukat görüşü her altı ayda bir yasaklanmaya başladı. Son yasak kararıyla Abdullah Öcalan’a son sekiz yılda en az 14 kez avukat görüşü yasağı kararı verilmiş oldu.
ADALET BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
27 Kasım'da DEM Parti'nin başvurusu hakkında "Dilekçe değerlendiriliyor. Terör suçlusu olduğu için bizim iznimize tabi" açıklamasını yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan bugün bir açıklama daha geldi. Tunç, "Geçen hafta dilekçe ulaştırıldı. Değerlendirmemiz devam ediyor. Makul süre içinde cevap verilecek" dedi.
'YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ' NASIL BAŞLADI?
MHP lideri Devlet Bahçeli'nin Abdullah Öcalan’ın örgütün tamamen lağvedildiğini açıklaması durumunda TBMM’de konuşabileceğini ve “Umut Hakkı” kapsamında yasal düzenlemelerden yararlanabileceğini açıklaması ile gözler İmralı’ya çevrildi. Görüşme yapılıp yapılamayacağı merak edilirken, Abdullah Öcalan, 23 Ekim’de yeğeni Ömer Öcalan ile İmralı’da bir araya geldi.
Abdullah Öcalan’ın görüşme sonrası “Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim” dediği mesajı yayımlandı. Bahçeli konuşmalarında İmralı'ya yönelik çağrısını tekrarlarken, Bursa 2’nci İnfaz Hakimliği’nin 6 Kasım'da Öcalan'a 6 aylık avukat görüş yasağı verdiği öğrenildi.
Odatv.com