3 Ocak 2025 Cuma
DOLAR 35.32 ₺
EURO 36.38 ₺
STERLIN 43.87 ₺
G.ALTIN 3,021.32 ₺
BTC 94,995.82 $
ETH 3,387.75 $
BİST 9,961.34

Sürgün Kürtlerine kayyum

Gündem 351
Yayınlama: 2 Kasım 2024 Cumartesi 14:07 Güncelleme: 3 Kasım 2024 Pazar 15:59 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Oktay Candemir

Metropollerde yaşayan Kürtlere kayyum süreci başladı

Sürgün Kürtlerine kayyum

OKTAY CANDEMİR 

 

Profesör Ahmet Özer, 30 yıllık akademik kariyerinde 200’den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel makale, 350 bildirinin yanı sıra, dördü roman olmak üzere toplamda 38 kitabı ile göç, kimlik ve toplumsal meseleler üzerine çalışmalar yürüttü. Bu birikimi toplum yararına sunmak isteyen Ahmet Özer’in yolu, 31 Mart 2024’te  Türkiye’nin en yoğun Kürt nüfusuna sahip ilçelerinden Esenyurt ile kesişti. Seçimle Esenyurt Belediye Başkanlığı görevine gelen Özer, kendi sürgün geçmişini taşıyan, büyük çoğunluğu köylerinden göç etmek zorunda kalmış Kürtlerle buluştu.

Ahmet Özer’in kökleri, Türkiye ve Sovyetler Birliği’nin gölgesinde şekillenen trajik bir sürgün geçmişine dayanıyor. Büyük çoğunluğunu Kürt göçmenlerin oluşturduğu Esenyurt’ta, yüzbinlerce Kürtten oy alarak başkan seçilmesi, bu yolculuğun yeni bir durağıydı.

Başkanlığı süresince, Kürt dili ve kültürünün görünür hale gelmesi için önemli adımlar atan Ahmet Özer, Ahmed Arif’in şiirlerini Kürtçe okudu, Batmane ezgisiyle halkı selamladı. Kürtlerin kültürel değerlerini yaşatmak ve halklar arasında eşit, kardeşçe bir dayanışma yaratmak amacıyla çaba gösterdi. Fakat bu çalışmalar, devletin tarihsel inkar ve asimilasyon politikasını sürdüren iktidar çevrelerinin dikkatini çekti. Bir süre sonra Özer’in metropoldeki Kürtlerle kurduğu bu bağ, devletin tahammül sınırlarını aştı ve görevden alınarak yerine kayyum atandı. Gerekçe ise 30 yıl önce Avrupa’da sürgüne gitmiş eski milletvekili Remzi Kartal ile yaptığı iddia edilen görüşmelerdi.

1990'larda zorla göçertilmiş yüzbinlerce insanın  sürgün olarak geldikleri Esenyurt'ta dahi kendi kendilerini yönetmesine izin vermedi. 'Onlara bu kadar demokrasi fazla' denilerek kayyum atandı.

Esenyurt'ta kayyum atanmasının ardından anlaşılıyor ki; artık sadece Diyarbakır, Mardin, Van değil, metropollere göç etmek zorunda bırakılmış milyonlarca Kürt nüfusun yaşadığı her yere kayyum atanacak.

Esenyurt'ta kayyum atanması Kürt halkının yüzyıllardır yaşadığı acıların bir özetiydi: Eğer Kürt iseniz, nereye göç etmiş, nerede yaşıyor olursanız olun; sürgünde, metropolde ya da yurtdışında fark etmez, kimliğiniz dolayısıyla bir şekilde suçlu sayılırsınız. 
Bugün, metropollerde, yurtdışında ya da Türkiye’nin dört bir yanında yaşayan Kürtlerin varoluş mücadelesi devam ediyor. Bu mücadele, bir yandan zorunlu göçlerin acısını taşırken diğer yandan eşit, adil ve kardeşçe bir yaşam arzusunu diri tutmaya çalışıyor. 

 

 

 

 

 

 

 

İlk Yorumu Sen Yaz
code