İstanbul'da Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin Kadıköy'de düzenlediği 1 Eylül Dünya Barış Günü Mitinginde 12 kişi gözaltına alındı, 15 kişi ise daha sonra ifadeye çağrıldı. Gözaltına alınan 12 kişi 2 Eylül'de çıkarıldıkları Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.
3 ay cezaevinde tutulan 12 kişi 8 Kasım'da tahliye edildi. "Muhatap İmralı, çözüm demokratik Türkiye Özerk Kürdistan" ve "Barışa giden yol İmralı'dan geçer" pankartlarını taşıdığı, halay çektiği, zafer işareti yaptığı, slogan attığı iddia edilen 27 kişi hakkında "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yürütülen soruşturma tamamlanarak, haklarında iddianame düzenlendi.
SLOGAN ATMAYANLARA DA CEZA İSTENDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "halay çekmeyen, zafer işareti yapmayan, pankart taşımayan, slogan atmayan E.E., O.A, A.İ, E.N.Ç., H.C. hakkında ise bu fiilleri yapanlarla "birlikte hareket etmekten" "terör örgütü propagandasından" cezalandırılması talep edildi.
İstanbul Adliyesi 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, N.K.'nin, "Barışa giden yol İmralı'dan geçer" pankartını; D.T. ve E.Y.'nin ise "Muhatap İmralı, çözüm demokratik Türkiye, Özerk Kürdistan" pankartı taşıyarak "terör örgütü propagandası" yaptıkları savunuldu.
SUÇ UNSURU: MARŞ, HALAY, ZAFER İŞARETİ
G.Ç., M.D., M.N., Z.T., A.A., H.G., C.K., D.D.O., D.A., F.Y., F.P.K., G.V., L.A., M.K., M.S., M.Y., R.A., S.A., S.A.'nin Kürtçe marş söyledikleri, belirtilerek bu marşın "Rojava Marşı" olduğu savunuldu. İsmi geçen 19 kişinin, söyledikleri marşla "terör örgütü propagandası" yaptıkları savunulan iddianamede, bu 19 kişinin çektiği halayların, zafer işaretlerinin da "suç unsurunu oluşturduğu" savunuldu.
'HALAYLA ÇEKENLERLE HAREKET ETME' SUÇU
İddianamede, "halay çekmediği, zafer işareti yapmadığı, pankart taşımadığı, slogan atmadığı belirtilen E.E., O.A, A.İ, E.N.Ç., H.C.'nin ise halay çeken, zafer işareti yapan, slogan atan kişilerle birlikte hareket ederek, "örgüt propagandası yaptıkları" savunularak, hapis cezasıyla cezalandırılmaları istendi.
7 YIL 6 AY İLE 15 YIL ARASI DEĞİŞEN HAPİS CEZASI İSTENDİ
Gözaltına alınanların "düşünce ve ifade özgürlüğü" haklarını kullanmaları nedeniyle gözaltına alındıkları, "işkence ve kötü muamele" gördükleri yönünde ifadelerine yer verilen iddianamede, söz konusu kişilerin "pankart taşıyarak, zafer işareti yaparak, halaya eşlik ederek, slogan atarak, üzerlerine atılı "örgüt propagandası yapmak" suçunu işlediklerinin sabit olduğunun anlaşıldığı savunuldu. İddianamede, 27 kişinin "örgüt propagandası yapmak" suçlamasından ayrı ayrı 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasıyla cezalandırılması istendi.
İddianameyi kabul eden Anadolu Adliyesi 24'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın için 24 Ocak 2025 tarihinde görülmesine karar verdi. (MA)