Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan 2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nın onaylandığına dair Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’nin 29 Ekim tarihli mükerrer sayısında yayımlandı.
Programda emeklilik yaşının “doğuşta beklenen yaşam süresindeki artışla uyumlu” belirlenmesi için “otomatik ayarlama mekanizmaları” üzerine çalışmalar yapılacağı kaydedildi.
2025 programında "Sosyal Güvenlik Sistemi ve Finansmanı" başlığı altında sıralanan “tedbir” maddelerinden biri de emeklilik yaşına yapılacak ayarlama oldu.
Sözkonusu maddede “Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla emeklilik kriterlerinin belirlenmesinde doğuşta beklenen yaşam süresi artışıyla uyumlu otomatik ayarlama mekanizmalarına ilişkin çalışmalar yapılacaktır” denildi.
Çalışmaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılacağı kaydedildi.
Türkiye’de emeklilik hakkına yönelik son büyük saldırılar 1999 ve 2008 yılında “reform” adı altında yapılan düzenlemelerle yasalaşmıştı. Bu düzenlemelerle emeklilik yaşı kademeli olarak 65’e yükseltilmiş, aylıklarsa düşmüştü.
2008 yılında TÜİK’in açıkladığı beklenen yaşam süresi 73,6 iken bu süre son olarak 77,3 olarak açıklandı. Bu da “otomatik ayarlama mekanizması” yürürlüğe girerse emeklilik yaşının yükselmesi anlamına gelecek.
Halihazırda milyonlarca emekli 12 bin 500 lira aylıkla hayatta kalma mücadelesi verirken geçtiğimiz günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada emeklilere “Nefes alıyorken çalışın” çağrısında bulunmuştu.
2025 programında emekli aylığı bağlama sisteminin “kişilerin daha çok istihdamda kalmasını teşvik edecek şekilde” yeniden düzenleneceği de belirtildi.
İktidarın neredeyse erişilmez kılarak artık bir hak olmaktan çıkarmak istediği emekliliği parayla satılır hale getirme yani özelleştirme hedefi de yıllık programa yansıdı.
Programda tamamlayıcı emeklilik sistemi planları yer alırken, otomatik katılım sisteminin (OKS) işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği duyuruldu. Yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altı öğrencilerin bireysel emeklilik sistemine (BES) katılımlarını teşvik edecek uygulamaların hayata geçirileceği de programda yer aldı.
KAYNAK: SOL HABER