Namık Durukan: Savaş, Suriye sahasına kayıyor: İsrail, sınırdaki mayınları temizliyor
İsrail ordusu, Suriye sınırındaki mayınları temizlemeye başladı. Bu durum, İsrail’in Suriye topraklarına müdahale etme hazırlığında olduğu şeklinde yorumlandı. Kuzey Batı Suriye’de ise Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile bazı muhalif silahlı grupların Halep’i almak için Şam yönetimine yönelik başlatmayı tasarladığı kapsamlı harekâtın, 4 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan İdlib’deki insanî durumu etkileyeceği gerekçesiyle Ankara tarafından engellendiği ileri sürüldü. Harekât hazırlığına saldırı ile karşılık veren Rusya destekli Suriye ordusu, karşı saldırıya geçti. Rusya savaş uçakları ile Suriye ordusuna ait tank ve toplar, muhalif bölgeleri bombalıyor.
İsrail ordusu, Lübnan’da Hizbullah’a yönelik sürdürdüğü harekâtı Suriye yönetiminin denetiminde olan Golan Tepeleri’ne doğru genişletti. İsrail, bir dönem PKK’nın silahlı eğitim gördüğü Bekaa Vadisi’ndeki birçok noktayı vururken Jerusalem Post gazetesi, “İsrail tankları Suriye içinde Kuneytire yakınlarına konuşlandı” diye yazdı.
İsrail medyasında yer alan haberlere göre, iki İsrail tankı pazartesi günü Suriye sınırlarından içeri girdi. Tankların 1973 Yom Kippur Savaşı başta olmak üzere şiddetli tank savaşlarının yaşandığı Kuneytra'nın güneyindeki sınır kasabası Kwdana/Kodna yakınlarında konuşlandığı bildirildi. İsrail medyasında daha fazla ayrıntıya yer verilmedi.
İsrail, cepheyi Suriye'ye doğru genişletme niyetinin bir göstergesi olarak sınıra yakın kara mayınlarını temizliyor. Golan Tepeleri ile Suriye sınırındaki askerden arındırılmış şerit arasındaki sınırda yeni bariyerler kurulduğu bildirildi.
"Muhaliflerin harekâtını Ankara önledi" iddiası
İsrail’in saldırısını fırsat bilen başını HTŞ’nin çektiği muhalif silahlı grupların, Suriye güçlerinin kontrolünde bulunan Halep’i almak için kapsamlı harekât hazırlığına giriştiği bildirildi. Türkiye ile Rusya arasında daha önce yapılan anlaşma kapsamında Suriye'nin kuzey batısında uygulamaya geçirilen “Gerilimi Azaltma Bölgeleri”nde HTŞ ve Suriye yönetimi arasında başlayan gerginlik, saldırılar ve askerî takviyelerle giderek arttı.
Arap dünyasına hitap eden Şarkul Avsat, HTŞ'nin Halep'te bir askerî operasyona hazırlanmasına, yerinden edilmiş yaklaşık 4 milyon insane ev sahipliği yapan İdlib’deki insanî durumu etkileyeceği gerekçesiyle Ankara’nın şiddetle karşı çıktığını yazdı. HTŞ ve muhalif grupların saldırı hazırlığına karşılık vermek amacıyla Rusya destekli Suriye ordusu, bölgeye ağır silah desteğinde büyük takviye güç sevk etti.
Rusya bölgeye bomba yağdırdı
Takviye kuvvetlerin bölgeye gelmesi sonrası Suriye ordusu Rusya desteğinde, muhalif grupların kontrolündeki bölgelere karadan ve havadan saldırı başlattı. Saldırılar birçok noktada çatışmalara dönüştü.
Lazkiye’nin Hmeymim Hava Üssü’nden kalkan Rusya savaş uçakları, İdlib ve Cisruş-Şuğur bölgelerine 46 hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda sığınak delici füzeler kullanıldığı bildirildi. Uçakların İdlib’e ve civar bölgelere su dağıtımı yapılan Aynu Zerka su istasyonu elektrik merkezini vurması sonucu ise bölgedeki su şebekesi hizmet dışı kaldı.
Suriye ordusu ise Halep kırsalına bağlı Etarip kasabasını top atışları ile vurdu. Saldırılarda sivillerden ölen ve yaralananlar oldu.