Kandil'in çözüm için talepleri neler; Öcalan, ne istiyor?
Devlet Bahçeli'nin çağrısıyla başlayan 'Öcalan Açılımı'nın ilerlemesi için gözler Hükümet - DEM - İmralı üçgeninde. Öcalan'ın DEM'lilerle görüşmesine izin verilmesi an meselesi...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 'Abdullah Öcalan' çağrısıyla ilgili "Sayın Bahçeli’nin Cumhur İttifakının ortak siyasi vizyonunu yansıtan tarihi çağrısından sonra, hem Kandil’den hem DEM Partisinden gelen ilk açıklamalar, iki yapının da halen aynı kafada olduklarına işaret etmiştir. Bu kafanın mutlaka değişmesi gerekiyor. Açık konuşmak gerekirse, karşımızdaki tablo çok da umutlu olmamıza izin vermiyor" demişti. Bu açıklamanın ardından sürece dair pek çok konu merak uyandırırken, Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Balbay, "Sürecin şifreleri" başlıklı yazısında, Öcalan'ın neler istediğine dair konuşulanları yazdı:
"Öyle anlaşılıyor ki Erdoğan’ın umutlu olmamasının başlıca nedeni, yapılan temaslarda Kandil’in ve İmralı’nın istemlerinin kabul edilmesi olanaksız maddeler içermesi.
Öcalan’ın geçmişteki deneyimleri ışığında şu istemde bulunduğu konuşuluyor:
- Bu aşamadan sonra her şey yazılı olmalı.
Geçmişte ne tür diyalogların geliştiği ayrı konu. Bunların bir kısmı kamuoyuna yansımıştı. Ancak Öcalan’ın iktidarın söz vermesini yeterli bulmadığı, her türlü öneri ve kabulün belgeye dökülmesini istediği, bunun yanında Batı ülkelerinden bir gözlemciyi de eklediği konuşuluyor.
Kandil’le yapılan temaslarda ise istemlerin şu noktalara geldiği bilgisi var:
- Bölgede federatif bir yapı oluşsun.
- Yerel parlamento kurulsun.
- Bütçenin yüzde 30’u bu yapı tarafından kullansın.
- Kürtçe ikinci resmi dil olsun. Bu sadece yerelde değil tüm Türkiye için geçerli olsun.
- Askerlik isteğe bağlı olsun.
- Bunların karşılığında PKK tamamen silah bıraksın. Sonrasında hiçbir hukuki sorun yaşanmasın.
- Alınan kararlar ortak açıklansın. Temel muhatap Öcalan olsun.
İktidar bunları kabul edilemez buldu."
ODA TV