İtalya'dan gönderilen ilk mülteciler Arnavutluk'a ulaştı: Limanda protesto
İki ülke arasında varılan anlaşma kapsamında 16 kişilik ilk mülteci grubu Arnavutluk'un Shengjin limanına vardı. Limanda toplanan bir grup, "Avrupa hayali burada bitiyor" yazılı pankart açtı.
İtalya ve Arnavutluk arasında varılan tartışmalı bir anlaşma kapsamında İtalya'dan Arnavutluk'a gönderilen ilk mülteci gurubu, bugün Shengjin limanına vardı. Mültecilerin gemiyle getirildiği limanda, iki ülkenin bu uygulamasına karşı protesto düzenlendi.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, İtalya, bu anlaşmayla birlikte mültecileri Avrupa Birliği'ne (AB) üye olmayan bir ülkeye 'yönlendiren' ilk AB ülkesi oldu. Arnavutluk'ta bu kapsamda iki karşılama merkezi kuruldu. İtalya, bu anlaşmayla 'düzensiz göçmenlerin' ülkeye gelmemesini amaçlarken, söz konusu uygulama insanların sığınma hakkını kısıtladığını söyleyen insan hakları örgütleri tarafından eleştiriliyor.
'BİR DEMORKASİ VE DEĞERLER MEKANI OLARAK AVRUPA'NIN SONU...'
İlk mülteci grubunu taşıya 'Libra' isimli gemi, bugün Shengjin limanına demirledi. Burada 16 mültecinin limanda yeni inşa edilen bir işlem merkezine alındığı, limanın çevresinde yüksek metal bir çitin yanı sıra İtalya ve AB bayraklarının olduğu görüldü.
Mültecilerin getirildiği limanda iki ülkenin mültecilere yönelik muamelesini eleştiren bir grup protestocu, üzerinde "Avrupa hayali, burada sona eriyor" yazılı bez bir pankart açtı. Arnavut insan hakları savunucusu Arilda Lleshi, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Bu insanlar Avrupa'ya gelmek için uzun ve tehlikeli yolculuklar yapıyor; şimdi ise onları ülkelerine geri göndermek için Arnavutluk'a yönlendiriyorlar... Bu, bizim açımızdan bir demokrasi, değerler ve insan hakları mekanı olarak Avrupa'nın sonu" dedi.
SIĞINMA BAŞVURULARI KABUL EDİLENLER İTALYA'YA GÖNDERİLECEK
Paylaşılan bilgilere göre, bugün Arnavutluk'a getirilen ilk mülteciler, Libya'dan yola çıkan ve pazar günü denizden alınan 10 Bangladeş ve altı Mısır vatandaşı oldu. Shengjin limanındaki işlemlerin ardından, mülteciler buradan Gjader isimli köye götürülecek; sığınma başvurularıyla ilgili işlemler sürerken kadar burada kalacaklar. Sığınma taleplerinin kabul edilmesi halinde İtalya'ya, reddedilmesi durumunda ise ülkelerine gönderilecekler.
İktidarı Ekim 2022'de devralan faşist Başbakan Giorgia Meloni, Kuzey Afrika'dan İtalya kıyılarına gelecek binlerce mülteciyi durdurma vaadinde bulunmuştu. Şu ana kadar Meloni, bu vaadini yerine getirmek için Arnavutluk'un yanı sıra, Tunus hükümeti ve Trablus'taki Birleşmiş Milletler (BM) destekli Libya hükümeti ile de anlaşmaya varmış durumda.