RADİKAL PRESS- Suriye'de Kaide kolu Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) şemsiyesi altındaki cihatçıların, Türkiye sınırındaki İdlib'den başlattıkları saldırıda önce ülkenin ikinci büyük kenti Halep'in büyük kısmını, dün de Suriye ordusunun çekildiği stratejik Hama kentini ele geçirmesi sonrasında, daha güneydeki Humus'a doğru ilerlediği belirtildi. Humus'ta yaşayan binlerce Alevi, cihatçıların katliam yapacağı endişesiyle Akdeniz kıyısına doğru kaçmaya başladı.

 

AA'YA GÖRE HUMUS VİLAYETİNE GİRDİLER

Anadolu Ajansı'nın haberine göre HTŞ, Suriye'nin üçüncü büyük kenti olan Humus'un kuzeyindeki dış mahallelerin 3 kilometre yakınına kadar yaklaştı. HTŞ'nin, 'Humus'un kapısı' konumundaki Rastan ve Telbise ilçelerini ele geçirdiği ileri sürüldü. Söz konusu iki ilçe, Halep-Hama-Humus'u birbirine bağlayarak Şam'a uzanan M5 karayolu üzerinde bulunuyor. Hama ile Humus, birbirlerine yaklaşık 40 kilometre mesafede.

'STRATEJİK KÖPRÜ VURULDU, BAŞKA YÖNDEN İLERLEDİLER'

Suriye'deki iç savaşın başından beri isyancılara yakınlığıyla bilinen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise hükümet güçlerinin Humus'u savunmak için hava saldırıları düzenlediğini duyurdu. Buna göre, cihatçıların Hama'dan Humus'a inmesini engellemek için M5 karayolu üzerinde, iki kenti birbirine bağlayan Rastan Köprüsü ve çevresinde saldırılar düzenlendi. Rusya'nın da hava saldırılarına katıldığı, cihatçıların ise bunun üzerine Humus'a Rastan yerine biraz daha doğudaki bir rotadan ilerlediği de iddia edildi.

EL NUSRA 2014'TE ALEVİ MAHALLERİNDE SALDIRI DÜZENLEMİŞTİ

Hal böyleyken, bugün HTŞ'nin lideri Ebu Muhammed Colani'nin geçmişte yönettiği El Nusra tarafından Nisan 2014'te Humus'ta Alevi mahallelerinde düzenlenen ve en az 100 kişinin öldürüldüğü saldırıların benzerinden endişe eden çok sayıda Alevi, göç yoluna düştü.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, yüzlerce aracın Humus'tan Akdeniz kıyısındaki Tartus yönüne ilerlemeye çalıştığı, trafiğin tıkandığı görüldü. Humus'u terk edenlerin sayısı on binlerle ifade edildi.

'İNTİKAM ALMALARINDAN KORKUYORUZ'

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan ve ismini sadece 'Abbas' olarak veren 33 yaşındaki bir devlet memuru, "Hama'da yaşananın Humus'ta tekrarlanmasından korkuyoruz ve bundan endişeliyiz. İsyancıların bizden intikam almasından korkuyoruz" dedi. Humus'un bir dış mahallesinde yaşayan Khaled ise "Tartus vilayetine giden yolun, yüzlerce aracın farları nedeniyle parladığını" söyledi.

'ARABA BULMAKTA ZORLANIYORUZ'

Alevi nüfusunun çoğunluğu oluşturduğu bir mahallede yaşayan 37 yaşındaki Haidar isimli Suriyeli de, telefonla görüştüğü AFP'ye "Humus'u şu an korkunun kapladığını" söyledi. Haidar, "Hayatımda hiç böyle bir şey görmemiştim. Çok korkuyoruz, bir saat sonra ne olacağını bilmiyoruz" dedi. Anne babasını Tartus'a gönderebildiğini ama eşi ile kendisinin "talep çokluğu" nedeniyle araç bulamadıklarını anlatan Haidar, "Biz de araba bulur bulmaz en hızlı şekilde Tartus'a gideceğiz" diye konuştu.

HUMUS'UN CİHATÇILARA GEÇMESİ, ŞAM-TARTUS BAĞLANTISININ KESİLMESİ DEMEK

Alevi nüfusun çoğunluğu oluşturduğu Tartus, aynı zamanda Beşar Esad yönetiminin müttefiki Rusya'nın donanma üssüne de ev sahipliği yapıyor. HTŞ şu ana kadar kırsaldaki bazı noktalar dışında Lazkiye ve Tartus'a yönelmiş değil. Humus'un cihatçıların eline geçmesi ise Esad'ın kalesi sayılan bu bölgelerin, başkent Şam'la bağlantısının kesilmesi anlamına geliyor.

 

Suriye Savunma Bakanı Ali Abbas ise dün gece devlet televizyonundan yaptığı açıklamada ordunun Hama'dan çekilmesini 'geçici bir taktiksel önlem' olarak nitelemiş, vilayetin çevresinde güçlerinin bulunduğunu söylemişti. (DIŞ HABERLER)