DEM Parti Eşgenel Başkanı Tülay Hatimoğulları partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddete ilişkin açıklamalarda bulunan Hatimoğulları yargıdaki cezasızlığın ve iktidarın politikalarının erkeklere cesaret verdiğine dikkat çekerek "Artık yeter" dedi.


 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisinin grup toplantısında yaptığı "Uzattığım el gelin Türkiye partisi olun, gelin teröre cephe alın, gelin bin yıllık kardeşliğimizde kenetlenin teklifidir" açıklamasına yanıt veren Hatimoğulları, "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi" dedi. Barışın sağlanması için müzakereye hazır olduklarını vurgulayan Hatimoğulları, bunun için somut adımların atılması ve 'yol temizliği' yapılması gerektiğini kaydetti. 

Hatimoğulları'nın açıklamalarından başlıklar şöyle:

 

ONURLU BARIŞ İÇİN MÜZAKEREYE HAZIRIZ: 

Bunlar iç barıştan bahsediyor, ya da bu savaşa karşı yeni bir ivme kazandırmak isterler siyaseten. Elbette bütün bunlar konuşulup tartışılacak konular ama böyle bir niyetleri olduğu halde MGK'nin sonuç bildirgesindeki beş maddenin ilk üçü Kürtleri daha fazla nasıl öldürürüz, Kürtleri nasıl daha fazla döveriz üzerine endekslenmiş ve özetlenmiş üç madde. Böyle mi sağlanacak iç barış? Böyle mi sağlanacak iç barışın stratejisi böyle mi oluşturulacak? Bir kez daha yineliyoruz, Kürt sorunu barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözülmelidir. Suriye'de statü elde etmek isteyen Kürt halkına dayanışmacı yaklaşılmalıdır. Barışın bölgede sağlanmasının yolunun da buradan geçtiğini kimse unutmamalıdır. AKP ve ortakları bu tablonun neresinde? Ana muhalefet partisinin bu sorunun çözümüne yönelik nasıl bir politikası var bunu kamuoyuna açıklamak zorundalar. DEM Parti olarak biz onurlu barış istiyoruz. Onurlu barışın tesis edilmesi için ödenecek her türlü bedeli ödemeye, müzakereye ve diyaloğa hazırız. Çözüme dair bir plan ve programın kamuoyuna açıklanması halinde barış konuşulabilir.

MİTİNGE KATILIM ÇAĞRISI: 

Ve bizler bu taleplerimizi yükseltmek için İmralı'da sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerektiğini canı yürekten savunuyoruz. Bunun için de 13 Ekim'de Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm için Amed'de olacağız."

DEMOKRATİK ANAYASA İÇİN YAPILMASI GEREKEN YOL TEMİZLİĞİDİR:

 Biz toplumsal barışı ezilenlerle, emekçilerle, kadınlarla sağlamak konusunda hazırız. Herkesin 'benim anayasam' diyeceği bir anayasayı yapın diyor toplum. Evet bu bir ihtiyaçtır ama demokratik bir anayasayı sağlamak için öncelikle yapılması gereken yol temizliğidir. Bunu yapmanın yolu bazı pratik adımlardan geçer. İktidarın Gezi ve Kobanê sendromundan kurtulması gerekiyor. Yol temizliği derken, Alevilere yönelik ikinci sınıf toplum muamelesi son bulmalıdır. Aleviler ÇEDES projesini, maarif programını reddediyor, eşit yurttaşlık hakkı bütün inançlar için sağlanmalıdır. Anayasayı yaparken parlamentoda kapalı kapılar ardında değil, topluma gitmek en önemli adımlardan birisidir. AİHM kararlarının uygulanması ve hayata geçirilmesi bu yol temizliğinin önceliğinden biridir. İmralı tecridi 4 yıla yakındır devam ediyor. Yol temizliğinin en önemli öğelerinden biri siyasi tutsakların serbest kalmasını sağlayacak yasal adımları atmaktır. Bu ülkeye yapılan en büyük kötülük 20 Temmuz'daki OHAL darbesi girişimi. 


BAHÇELİ'YE YANIT: DEM PARTİ ZATEN BİR TÜRKİYE PARTİSİ
Hatimoğulları, grup toplantısı sonrası gazetecilerin soruların yanıt verdi. Bahçeli'nin açıklamalarına yanıt veren Hatimoğulları "DEM Parti zaten bir Türkiye partisi. DEM Parti Türkiye'deki bütün halk ve inançların temsil edildiği bir parti. Türkiye'de biz özgürlükleri, barışı, adaleti, yoksulun, emekçinin, kadının haklarını savunurken biz bir Türkiye partisiyiz zaten" dedi. Hatimoğulları, açıklamasına şöyle devam etti: "Yeni bir dönem açılacaksa yol temizliği şarttır. Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümünün olmaması Türkiye'nin demokratikleştirilmesinin önüne engeldir. Yargının bu kadar saray taraftarı olması, 'AYM kapatılsın' denecek kadar ileri gidecek adımların atılması kabul edilebilir değil. Bu konuda atılması gereken adımları biz de izleyeceğiz. Bunun adı normalleşme mi, iç barış mı ismi ne olursa olsun somut olması gereken şey sağlıklı bir politik programın ortaya çıkması gerekir." 

 

 

(HABER MERKEZİ)