AKP'den sonra Kürt siyaseti...!

 

CELAL DÖNER 

22 yıllık AKP iktidarı, Kürt kimliği ve Kürt siyaseti açısından tarihsel bir süreç oldu. AKP'nin ilk 10 yılı Kürt sorununa çözümün en çok tartışıldığı dönem old diyebiliriz. AKP'de sonunda öncülleri gibi dönüp Kürtlere   şiddeti bir politika edinse de bu süreçte yaşananlar Kürt siyaseti için önemli bir deneyim ve tecrübe oldu. Görünen o ki, AKP döneminin sonuna yaklaşıyoruz ve muhtemelen ilk seçimde AKP dönemi bitecek.

Peki, AKP'nin gitmesi ile neler  değişecek, Kürt siyaseti nasıl bir politika izleyecek?

* AKP'nin oyları da tıpkı ortağı KDP gibi düşüyor. KDP önümüzdeki seçimleri kazansa bile bir sonra ki seçimleri  kaybedecek. Orada bir Kürt baharının yaşanacağını söyleyebilirim.
* AKP'nin gitmesi aynı zamanda KDP'nin de kaybetmesi anlamına geliyor.
* AKP eridikçe DEM Parti daha da güçlenecek ve ilk seçimlerde oylarını yüzde 40 oranında arttıracaktır.

Özgürlük siyaseti yüksek öngörü ve cesaret gerektirir. Kürt siyaseti artık bu kabiliyete sahiptir.

Son seçimlerin üzerinden 10 ay geçti ve AKP'nin oyları erimeye devam ediyor. Bu yüzden AKP sonrası Türkiye ve  Kürt siyaseti üzerine tartışmalar yapılmalıdır. Bu minvalde herhangi bir dernek, inisiyatif, farklı ideoloji fark etmeksizin, Kürt mücadelesi için çalışacak olursa çok değil önümüzdeki beş yıl içerisinde Kürt illerinde çok daha iyi düzeyde kürdevar bir örgütselliğe ihtiyaç bulunuyor.

Daha önceki seçimlerde AKP'ye oy veren Kürt seçmen, son seçimde sandığa gitmeyerek AKP'nin politikalarını  adeta protesto etti. AKP'nin Kürt seçmeni henüz karar vermiş değil. HÜDAPAR ve Refah Partisinin bu kesim içinde çalışmalar yürüttüğünü biliyoruz. DEM Parti, Kürt illerinde Kürt olup AKP'ye oy veren seçmen için iyi bir çalışma yürütürse burada elde edilecek başarı tarihsel bir başarı olacaktır.