21 Aralık 2024 Cumartesi
DOLAR 35.21 ₺
EURO 36.77 ₺
STERLIN 44.32 ₺
G.ALTIN 2,968.65 ₺
BTC 98,134.78 $
ETH 3,458.30 $
BİST 9,724.50

Amerika’nın Kürt müttefikleri yeni Suriye’de neden tehdit altında?

Dünya 33
Yayınlama: 18 Aralık 2024 Çarşamba 14:06 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Oktay Candemir

Suriye hükümeti ile isyancı savaşçılar arasındaki 13 yıllık iç savaş sona erdi. Ancak Suriye’nin Kürt azınlığı için tehlike bitmedi…

Amerika’nın Kürt müttefikleri yeni Suriye’de neden tehdit altında?

Lara Jakes

 

RADİKAL PRESS - Esad rejiminin çöküşünden sonra bir dizi silahlı grup hala kontrolü ele geçirmek için mücadele ediyor. Bunlar arasında, aşırılıkçı IŞİD grubuyla mücadele etmek için ABD ile ittifak kuran Kürt liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri ve Kürt güçlerine düşman olan Türkiye destekli bir milis gücü olan Suriye Ulusal Ordusu yer alıyor.

Kürt liderliğindeki askerler, on yıldan fazla bir süredir Suriye’de ABD’nin en güvenilir ortağı oldu; aşırılıkçı grubun ele geçirdiği şehirleri kurtardı ve yaklaşık 9.000 savaşçısını tutukladı.

Ancak Suriye ile sınırı olan Türkiye, uzun zamandır Kürt grubunu düşmanı olarak görüyor. Türk hükümeti, Suriye’deki Kürt savaşçıların, on yıllardır Türk devletiyle savaşan ayrılıkçı Kürdistan İşçi Partisi veya PKK ile müttefik olduğuna inanıyor.

Esad rejimini deviren isyancı grupları destekleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’deki önemli siyasi değişimin yarattığı fırsatı değerlendirerek Kürt savaşçılara karşı kendi gündemini uygulamaya istekli görünüyor.

Türkiye’nin yeni hakimiyeti Kürtleri savunmasız bırakıyor

İslamcı grup Hayat Tahrir el-Şam liderliğindeki yeni Suriye hükümetinin şekli hala belirleniyor. Ancak ABD yetkilileri ve Orta Doğu analistleri hemfikir: Türkiye’nin muazzam bir etkisi olacak.

Suriye uzmanı ve eski Amerikalı diplomat Wa’el Alzayat, bunun Kürt gruplarının kuzeydoğudaki tutunma noktalarının giderek “tehlikeli” göründüğü anlamına geldiğini söyledi. Türkiye “öngörülebilir gelecekte Suriye’de olup bitenler ve olacaklar konusunda en büyük kaldıraca sahip olacak” dedi.

New Lines Enstitüsü’nde kıdemli analist olan Nicholas Heras, Hayat Tahrir el-Şam ve müttefiklerinin Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın elinden kontrolü ele geçirmesiyle birlikte “Suriye’nin geleceği üzerinde bir Türk gücü ve nüfuz dalgası getirdiler” dedi.

Kürtler ve yenilenen bir İslam Devleti tehdidini önlemeye kararlı Batılı güçler için yüksek riskler geçen hafta aydınlatıldı. Hayat Tahrir el-Şam ve müttefikleri kontrolü ele geçirirken, Türk destekli isyancılar, Türk hava saldırıları ve topçu ateşiyle desteklenen Suriye Demokratik Güçleri’ne saldırdı.

Suriye Demokratik Güçleri Komutanı General Mazlum Abdi, New York Times’a yaptığı açıklamada, IŞİD’le suçlananların tutulduğu cezaevlerini savunan savaşçıları, Türkiye destekli militanlarla savaşmaları için başka yere yönlendirmek zorunda kaldığını söyledi.

Şimdi, Heras’ın öngördüğü gibi, İslam Devleti ile savaşmak için Suriye Demokratik Güçleri’ne katılan Araplar, Türkiye ve Hayat Tahrir el-Şam’ın baskısı altında dağılabilir veya diğer isyancı gruplara geçebilir. Bu, Kürt güçlerini daha da zayıflatacaktır.

Yetkililer ve uzmanlar, Kürtler için en iyi senaryonun, kuzeydoğu Suriye’de tuttukları toprakları güvence altına almak için ABD’den yeterli desteği alabileceklerini söyledi. Bu, onlara Şam’daki yeni hükümetle, Suriye’deki azınlık Kürtlerinin uzun zamandır aradığı tam özerk bir devlet kurma yönünde baskı sağlayabilir.

En kötü ihtimalle, Kürtler Türkiye destekli savaşçılarla alevli bir çatışmayla karşı karşıya kalabilir, petrol zengini topraklarının en azından bir kısmının kontrolünü terk etmek zorunda kalabilir ve eğer Başkan seçilen Donald Trump ABD birliklerini çekmeye karar verirse, sahadaki hayati yardımı kaybedebilirler.

Amerika’nın rolü çok önemli olacak

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nden Suriye uzmanı Natasha Hall, “Türkler ve Kürtler arasında her iki tarafın da kabul edebileceği bir tür ateşkes/barış anlaşmasına gerçekten ihtiyaç var” dedi.

Biden yönetimi, önümüzdeki ay görevi bırakmadan önce tam da bu konuda müzakereler yürütmek için acele ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, geçen hafta Türkiye’deki toplantıların ardından Cumartesi günü, İslam Devleti grubu için alternatif bir kısaltma kullanarak, “IŞİD’in bir kutuda olduğundan emin olmanın” Suriye’de acil bir öncelik olmaya devam ettiğini söyledi. Kürt savaşçıların “bu görevi yerine getirmede kritik bir rol oynadığını” söyledi.

Ancak karşı karşıya kaldığı diplomatik denge eylemi açıktı: Türkiye’deki görüşmeleri arasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da vardı. Fidan geçen hafta “Suriye’deki herhangi bir PKK uzantısının meşru bir ortak olarak kabul edilemeyeceğini” söylemişti.

Fidan, Cuma günü yaptığı konuşmada, ”terör örgütlerinin Suriye’deki siyasi kaostan faydalanmasını engelleme” çabalarını anlatırken, özellikle PKK’ye atıfta bulundu.

Yine de Amerikan diplomasisinin bir etki yarattığına dair işaretler var. Geçtiğimiz hafta, Amerikalı bir komutan, General Michael E. Kurilla, 900 ABD askerinin konuşlandığı kuzeydoğu Suriye’yi ziyaret etti. Saatler sonra, iki tarafın sık sık çatıştığı kuzeydeki Menbiç şehrinde Kürt güçleri ile Suriye Ulusal Ordusu arasında ateşkes ilan edildi.

Kürt komutan Abdi, X sosyal platformunda ateşkesin Amerikan yardımıyla sağlandığını söyledi. Anlaşmaya göre, Kürt güçlerinin 2016’da İslam Devleti’nden ele geçirdikleri ancak o zamandan beri kontrol için savaşan gruplar arasında bir çatışma noktası haline gelen çoğunluğu Arap olan bir şehir olan Menbiç’ten çekileceğini söyledi. Ancak kendisi ve diğer Suriyeli etnik Kürtler, Menbiç’ten çekilmelerinin sadece bir başlangıç ​​olduğundan giderek daha fazla endişe duyuyorlar.

Kobani kenti bir sonraki çatışma noktası olabilir

Geçtiğimiz Salı günü, Hayat Tahrir el-Şam’ın üst düzey bir yetkilisi, grubuyla ittifak halindeki yerel aşiretlerin, Esad güçlerinin birkaç gün önce çökmesinin ardından kontrolü ele geçiren Kürt savaşçılardan doğu kenti Deyrizor’un kontrolünü ele geçirdiğini söyledi.

Ve o günden bu yana, Türkiye destekli isyancılar Fırat Nehri çevresindeki bölgede Kürt güçleriyle defalarca çatışmaya girdi.

Heras, bu çatışmaların, Kürtlerin çoğunlukta olduğu Kobani kentine yönelik bir işgal için askeri hazırlık olabileceğini düşündüğünü söyledi.

Türkiye sınırının hemen güneyinde bulunan şehir, 2015 yılı sonlarında başlayan ve dört ay süren IŞİD kuşatmasının ardından şehri geri almak için ABD askerleriyle birlikte savaşan Kürt güçleri için derin bir duygusal öneme sahip.

Abdi şimdi Türkiye’nin müttefik savaşçılarının olası bir işgaline hazırlanıyor gibi görünüyor. Heras, geçen hafta müzakereler için zaman kazanmayı amaçlayan sarsak bir ateşkes anlaşmasına rağmen sakinlerin binlerce kişi halinde Kobani’den kaçtığını söyledi.

Washington’daki Kürt savaşçıların siyasi kanadının başkanı Sinam Sherkany Mohamad, yaptığı açıklamada, “Türkiye, teröristlerle savaştıklarını iddia ederek bölgeyi istikrarsızlaştırmak ve topraklarımızı ele geçirmek için Suriye’deki krizden yararlanıyor” dedi. “Ama biz terörist değiliz; demokratik ABD müttefikleriyiz.”

Trump’ın ilk yönetiminde Suriye’nin baş elçisi olan eski ABD Türkiye büyükelçisi James F. Jeffrey, Kobani’ye yönelik herhangi bir işgalin, ABD’nin gerginliği azaltmak için müzakere ettiği 2019 tarihli anlaşmayı ihlal edeceğini ve “İster Türkler, ister Türklerle bağlantılı Suriye güçleri tarafından yapılsın, bunun hiçbir önemi yok” dedi.

Bu arada Abdi, Kürt savaşçıların Heyet Tahrir el-Şam’la ilişkilerini güçlendirmeye çalıştığını, grubun liderleriyle doğrudan ilişki kurmayı hedeflediğini söyledi.

Yetkililer ve uzmanlar, Türkiye’nin Kürt güçlerine karşı tam kapsamlı bir askeri saldırı başlatıp başlatmamaya karar vermeden önce çıkarlarının yeni Suriye hükümetiyle kilitlenmesini bekleyebileceğini söyledi. Ayrıca Trump’ın ABD birliklerini çekip çekmeyeceğini ve yönetiminin, ABD ile ilişkileri sıklıkla fırtınalı olan benzer düşünen bir güçlü adam olan Erdoğan ile nasıl başa çıkacağını da izleyebilir.

Senatör Lindsey Graham, RS.C., sosyal medyada yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Kürt güçlerine saldırması halinde ekonomik yaptırımlar uygulamaya hazır olduğunu ve bunun “IŞİD’in hapishaneden kaçışını harekete geçireceğini” söyledi. Graham, şunları ekledi: “Türkiye, Suriye’deki Kürt güçlerine karşı askeri eylemde bulunursa, bu Amerika’nın çıkarlarını önemli ölçüde tehlikeye atacaktır.”

*

/Bu makale ilk olarak The New York Times’da yayınlanmıştır ./

İlk Yorumu Sen Yaz
code