23 Aralık 2024 Pazartesi
DOLAR 35.21 ₺
EURO 36.96 ₺
STERLIN 44.39 ₺
G.ALTIN 2,971.19 ₺
BTC 97,607.26 $
ETH 3,342.44 $
BİST 9,724.50

Ahmed Arif Kürt müdür?

Gündem 89
Yayınlama: 2 Ekim 2024 Çarşamba 20:11 Kaynak: Haber Merkezi Editör: Oktay Candemir

Yıllardır süren tartışma Ahmed Arif Kürt müdür, Türkmen midir?

Ahmed Arif Kürt müdür?

 

Ahmed Arif Kürt müdür?

Babası Rumeli'den Kerkük'e görevli gelmiş bir Türk aileye mensup gelen ve o yıllarda Osmanlı Devleti hizmetinde memur olarak çalışan Arif Hikmet, annesi Sare Hanım ise devrin ulemasından Şeyh Abdülkadir Cibrali'nin kızı olan Erbilli bir Kürt'tür.

Ahmed Arif ya da asıl adıyla Ahmet Hamdi Önal (21 Nisan 1927 Diyarbakır - 2 Haziran 1991 Ankara),toplumcu gerçekçilik ve Marksist estetik ekseninde kaleme aldığı şiirleri ile tanınan, Hasretinden Prangalar Eskittim isimli eseri Almanca, Fransızca, Çekçe, Felemenkçe, İsveççe ve Kürtçe gibi birçok farklı dile çevrilen, şiir ve mektup türünde toplam 4 kitabı bulunan Türk şair ve gazetecidir.

Ahmed Arif'in biyografisi incelendiğinde Diyarbakır’ın Hançepek semtinin Yağcı Sokağında yer alan 7 numaralı evde Arif Hikmet Bey ve Sarê Hanım'ın 6. çocuğu olarak dünyaya geldiği öğrenilmektedir. Okul hayatına Siverek’te başlamış, ortaokulu ablasının yanında Urfa’da okumuş ve liseyi de Afyon’da yatılı bir okulda tamamlamıştır. Yükseköğrenimine Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi felsefe bölümünde başlamıştır fakat öğrencilik yıllarında hapse girdiği için mezun olmamıştır. Şairin yaşam özeti için çocukluğu önemlidir. Babası Türk annesi Kürt olan Ahmed Arif, çocukluğunda babasının görevlerinden dolayı şehir şehir gezmiş Zazaca, Kürtçe ve Arapça öğrenmiştir. Yazarlık dışında kâtiplik, gazetecilik ve düzeltmenlik gibi birçok farklı iş yapan Ahmed Arif, edebiyatımızın çokça sevilen şairlerinden birisidir.
Ahmed Arif, dil olarak bir Türk şairidir ama o ruh olarak, şiirine serpiştirdiği imgelerle Türk şiirindeki gizli Kürt öznesidir.

İlk Yorumu Sen Yaz
code